Servei de psicologia i pedagogia especialitzat en altes capacitats intel·lectuals.
Valoració diagnòstica, assessorament familiar, orientació educativa, intervenció terapèutica individual i familiar i acompanyament en l'estudi.
Els alumnes amb altes capacitats intel·lectuals (AC) no tenen perquè presentar més ni menys problemes que els seus companys, si reben l'atenció i el suport adequat. Algunes de les característiques relacionades amb el seu perfil (hipersensibilitat, percepció de diferència social, qüestionament de les normes establertes, dificultat de gestió emocional, ferm sentiment de justícia, maduresa, diferència d'interessos, poc hàbit d'esforç, baixa tolerància a la frustració...) poden requerir un acompanyament per tal de no interferir en el seu present ni en el seu futur.
Detecció: Valoració diagnòstica d'altes capacitats intel·lectuals
Entendre el perfil global (intel·lectual, creatiu, de personalitat, emocional i adaptatiu) i el seu context ens permet comprendre qui és, quines són les seves capacitats, dificultats i necessitats. Així, podrem intervenir no només per desenvolupar el seu potencial sinó sobretot per tal d'evitar que es trobi amb limitacions. Més informació
Orientació i intervenció familiar
L'educació dels fills ja comporta per si mateixa una gran quantitat de dubtes i inquietuds, però quan es tracta de nens i nenes amb AC hi ha aspectes que solen ser motiu de preocupació de moltes famílies: Què són les AC? Quin paper convé que tingui la família en la gestió d'aquestes capacitats? Què li hauria d'oferir l'escola? Ha de conèixer ell/a el seu potencial intel·lectual? Com cal d'actuar davant de la sensibilitat, rigidesa cognitiva, baixa tolerància a la frustració o escàs hàbit d'esforç que sovint presenten?
Orientació i intervenció personal
El suport psicològic individual permet crear un entorn de confiança i comptar amb una perspectiva externa per entendre millor les pròpies dificultats i potencialitats i participar en la creació de noves modalitats de pensament i noves estratègies de conducta.
Suport emocional: Expressió assertiva, gestió emocional (ansietat, ràbia, tristesa, pors i preocupacions...), autoestima, dificultats conductuals i de control d'impulsos
Suport social: Habilitats socials, relació interpersonal, empatia i cooperació
Suport acadèmic: Hàbits i tècniques d'estudi, motivació escolar, rendiment acadèmic
Entrenament de les dificultats de lectura amb el Mètode Glifing.
Orientació i intervenció escolar
Els alumnes amb AC suposen reptes importants per les escoles que no sempre disposen de la formació o els recursos necessaris per atendre aquests alumnes.
La coordinació amb els centres educatius els permetrà conèixer com són i quines modalitats educatives es poden implementar en cada cas, concretant un pla i un seguiment psicopedagògic i educatiu coherent i amb garanties de continuïtat. Més informació
Col·laboracions externes
Col·laborem amb escoles, grups de treball professionals i associacions implicades en l'atenció a les altes capacitats per crear espais de trobada i xarxa de recursos per al suport psicològic i educatiu a nens, joves i adults amb AC.
Les psicòlogues del Centre Kepler us acompanyen virtualment
Des del Centre Kepler, l'equip de Psicologia manté obert el servei de visites de suport psicològic per vídeotrucada amb infants, adolescents, famílies i centres educatius.
A més a més, hem creat espais virtuals per seguir al vostre costat i compartir vivències i recursos per afrontar el dia a dia i per acompanyar-vos amb els dubtes i inquietuds que van sorgint respecte a l'educació d'infants i adolescents amb altes capacitats.
Sessions per vídeotrucada
Voleu consultar-nos inquietuds sobre els vostres fills? Penseu que al vostre fill o filla li aniria bé tenir més estratègies emocionals, acadèmiques o socials? Us agradaria que ens coordinem amb l'escola o institut per crear un pla d'intervenció? L'equip de Psicologia del Centre Kepler és al vostre costat sense moure-us de casa.
Sessions individuals
Intervenció terapèutica amb infants i adolescents.
Suport familiar
Acompanyament en educació i psicologia infantil.
Coordinació escolar
Seguiment i intervenció acadèmica amb escoles i instituts.
Hàbits i rutines durant el confinament, acompanyar nens i nenes en les preocupacions, establir límits a casa...
Les psicòlogues del centre parlem en directe a Instagram per sobre els temes que més inquieten les famílies.
Podeu fer-nos arribar les vostres preguntes abans o durant els directes i respondrem els vostres dubtes.
Hàbits i rutines durant el confinament: vídeo
Desconfinament: com afrontar-lo?: vídeo
Tristesa en altes capacitats: vídeo
Ràbia en altes capacitats: vídeo
Por i preocupacions en altes capacitats: vídeo
Trobareu tots els vídeos i novetats al nostre canal de Youtube.
Durant l'emergència de la Covid-19, el servei de Psicologia atén amb les màximes garanties de sanitat i higiene.
En aquest enllaç podeu consultar el Protocol de visites.
Les orques han descobert un gran secret: treballar en equip els ajuda a aconseguir els seus objectius!
Trenquem el mite: les altes capacitats no impliquen dificultats d'habilitats socials. Però per a alguns d'aquests nens i nenes conèixer gent nova, demanar ajuda, treballar en equip o entendre les emocions i els punts de vista dels altres són reptes complicats.
El Club Orca és un espai terapèutic per aprendre i practicar habilitats socials en grup. A partir de dinàmiques i jocs guanyaran confiança i trobaran recursos per cooperar, posar-se d'acord amb els companys, gestionar conflictes i expressar-se amb assertivitat. Amb activitats dissenyades i conduïdes per l'equip de psicologia, desenvolupen estratègies socials que després generalitzaran en altres espais. Es reforçaran les competències socials bàsiques alhora que cadascú identifica, avança i supervisa els seus objectius personals. Es reforçaran les competències socials bàsiques alhora que cadascú identifica, desenvolupa i supervisa els seus objectius personals.
Buscàveu respostes i heu acabat amb més preguntes! És habitual que saber que el vostre fill o filla té AC us hagi generat més dubtes, inquietuds i preocupacions. Després del diagnòstic, heu aterrat en paracaigudes a un nou món i no sabeu ni per on començar!
Aquest curs arriba per ajudar-vos a conèixer les AC de forma tranquil·la i amb evidència científica. Què vol dir tenir AC? Com li expliquem? Què podem esperar que passi? Com en parlem amb l'escola? És necessari un P.I.? Qui és i què fa l'EAP? Desxifrarem tots aquests enigmes i molts més.
Els blogs personals presenten realitats molt concretes (i sovint dramàtiques) que poden no ser representatives de la major part de persones amb AC. Per altra banda, investigadors i els catedràtics presenten resultats de recerca que cal adaptar al nostre context real. Des del Centre Kepler portem més de 10 anys acompanyant famílies en el diagnòstic d'AC i en tot el que ve després. Per això, volem agilitzar-vos les nits de cerca a Google sobre els suposats problemes de les persones amb AC i les lectures eternes de marcs legals, drets i deures. Compartirem experiències i conclusions sobre com parlar d'AC, què demanar a les escoles i què podeu fer com a famílies amb aquesta etiqueta que acaba d'aparèixer a les vostres vides.
3 sessions:les altes capacitats no es presenten soles i cal identificar si hi ha altres condicions associades. La desatenció: és avorriment o dificultat? La manca d'amistats és perquè no troba iguals o perquè li costa relacionar-s'hi? Les AC poden emmascarar dificultats, ja que tenen prou recursos per compensar-les i passen desapercebuts a la família i l'escola. Això comporta que la detecció de dificultats d'aprenentatge, TDA(H) o TEA sigui més tardana i que triguin a rebre el suport personal i educatiu que necessiten.
Des del Centre Kepler ens hem especialitzat en la identificació d'aquests perfils combinats per acompanyar-los a gestionar la doble diferència. Les AC no s'associen a més dificultats, però conviure amb AC i alhora amb una dificultat en l'aprenentatge o amb una condició com el TDA(H) o el TEA té un impacte important en el seu dia a dia. Aquests infants i adolescents:
Dur a terme un bon diagnòstic diferencial i identificar les necessitats concretes de cada persona farà possible que s'entenguin, que els entenguem i que els aprenguem a ajudar en el que els calgui.
TDAH
Es tracta d'una condició d'origen neurobiològic que s'inicia a l'edat infantil i que es caracteritza per un nivell d'impulsivitat, activitat i atenció no adequats a l'edat. Es relaciona amb mancances en el desenvolupament de les funcions executives (planificació, flexibilitat, inhibició, memòria de treball...), necessàries per a dirigir el focus d'atenció, anticipar-se, controlar el comportament, prioritzar informació, controlar les emocions, iniciar tasques o supervisar-les.
TEA
L'autisme o trastorn de l'espectre autista (TEA) identifica a persones amb alteracions neurobiològiques que impacten en les àrees social, comunicativa i de vegades cognitiva. Rigidesa, manca de comprensió de situacions socials, interessos obsessius, escassa introspecció sobre les pròpies emocions o pensaments, reticència al canvi, dificultat per l'empatia o la reciprocitat... aquests trets poden limitar-los en les relacions socials i en la comprensió del món en general i d'ells mateixos en particular.
Dificultats d'aprenentatge
La dislèxia, la discalcúlia o la disortografia comporten que un alumne amb una elevada capacitat intel·lectual tingui dificultats per sortir-se'n a l'escola. Es relacionen amb el fet que processos que s'haurien d'haver automatitzat en la infància, com la descodificació grafema-fonema o la comprensió del concepte numèric, no s'han consolidat correctament. Cal reforçar aquesta base per evitar que li suposi un major esforç o que compensi les dificultats amb altres capacitats més desenvolupades, com la memòria o la lògica.